Descoperire fascinantă despre asteroizi: ce au descoperit astronomii, ce legătură au cu apa pe Pământ

de: Ozana Mazilu
12 03. 2023

„Asteroizii întunecați” antici, mari, care se găsesc între Marte și Jupiter, ar putea fi unele dintre cele mai vechi relicve primordiale din primii ani de după formarea sistemului nostru solar.

Acum, astronomii au examinat acești asteroizi și au descoperit că, de fapt, conțin apă, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Astronomy. Rezultatul descoperirilor lor: o nouă clasă de asteroizi.

„Acești asteroizi sunt aproape la fel de vechi ca sistemul nostru solar”, a declarat autorul principal Driss Takir, un om de știință planetar la NASA Astromaterials, pentru Space.com.

Asteroizii ar fi adus apa pe Pământ

De fapt, rocile spațiale sunt foarte asemănătoare cu planeta pitică Ceres, care este cunoscută pentru că este singura planetă pitică din sistemul solar care are apă.

Folosind Telescopul Infraroșu al NASA, astronomii au descoperit compoziția acestor roci asemănătoare cu Ceres, aducând lumină asupra originilor lor misterioase.

La fel ca și Ceres, asteroizii sunt poroși, ceea ce înseamnă că „nu au fost suficient de încălziți pentru a-i transforma într-o structură stâncoasă compactă, la scurt timp după formarea lor”, a explicat coautorul Vladimir Neumann, om de știință la Universitatea Tehnică din Berlin, într-un comunicat de presă.

Acest lucru sugerează că asteroizii s-au format inițial în zonele exterioare mai reci ale sistemului și apoi au fost atrași spre interior de gravitația lui Jupiter sau Saturn.

„Modelele noastre de calcul arată că acești asteroizi trebuie să fi ajuns în centura principală de asteroizi prin procese dinamice complexe, la scurt timp după formarea lor în regiunile exterioare ale Sistemului Solar”, a adăugat Neumann.

Dar, probabil, cele mai interesante implicații ale descoperirilor lor se referă la propria noastră planetă. Dacă astfel de asteroizi vechi din propriul nostru sistem solar sunt și au fost plini de apă, este un indiciu convingător în favoarea unei teorii din ce în ce mai populare printre oamenii de știință: că Pământul și-a obținut apa de la asteroizi – sau cel puțin o parte din apă, oricum.